7 faktów i ciekawostek na temat herbaty
7 faktów i ciekawostek na temat herbaty

Herbata to jeden z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych napojów na całym świecie. Można śmiało powiedzieć, że nie ma osoby, która nie próbowała herbaty. Pijąc ją często, warto znać kilka faktów i ciekawostek, które pomogą spojrzeć na ten wspaniały napój od innej strony.


1. Nie wszystkie herbaty są sobie równe


Większość herbat (czarna, zielona, oolong i biała, herbata kwitnąca) pochodzi z rośliny Camellia sinensis i zawiera w sobie naturalną kofeinę. Osobną kategorię stanowi herbata czerwona, pochodząca z południowoafrykańskiej rośliny. Poszczególne odmiany mogą wyglądać i smakować inaczej, ale wszystkie prawdziwe herbaty pochodzą z jednego gatunku rośliny, które różnicuje sposób ich wytwarzania. Na przykład czarna herbata pochodzi z liści, które są wystawione na działanie powietrza dłużej, niż herbata zielona. Warto też wspomnieć, że napary ziołowe, które również popularnie nazywane są herbatami, nie zaliczają się oczywiście do tego gatunku. Herbaty ziołowe są to aromatyczne, suszone zioła, owoce lub kwiaty – takie jak rumianek czy jałowiec.


2. Idealna temperatura wody różni się w zależności od herbaty


Woda wykorzystywana do parzenia herbaty musi mieć odpowiednią temperaturę, którą dobiera się na podstawie charakteru parzonej herbaty. Delikatniejsze herbaty -zielone i białe, wymagają wody o temperaturze od 60 do 80 °C. Z kolei najmocniejsza odmiana herbaty - czarna, potrzebuje zdecydowanie wody gorącej  o temperaturze w przedziale od 90 do 100 °C. Pijąc różne gatunki herbat, warto zaopatrzyć się w czajnik z pomiarem temperatury wody lub w tradycyjny termometr, który również nam w tym doskonale pomoże Dzięki temu będziesz mógł w profesjonalny sposób osiągnąć pełnię smaków jakie może zapewnić każdy z rodzajów herbat.


3. Idealny czas parzenia zależy również od rodzaju herbaty


Doskonały smak herbaty wiąże się również z czasem jej parzenia. Zbyt krótkie parzenie może powodować, że napar będzie bardzo delikatny, wręcz niewyczuwalny w smaku. Z drugiej strony zbyt długi czas parzenie może powodować, że herbata będzie zbyt gorzka lub cierpka, czasem wręcz niezdrowa Herbaty zielone i oolong parzą się zwykle szybciej, około 1 do 3 minut, natomiast herbatę ziołową można parzyć nawet przez 6 minut.


4. Parzenie na zimno zmniejsza goryczkę


Nie lubisz gorzkiego smaku? Cold brew – herbata na zimno to inny, wolniejszy proces przygotowywania herbaty, który zmniejsza ryzyko wystąpienia goryczy spowodowanej nadmiernym parzeniem. Sprawdza się w przypadku wielu tradycyjnych herbat sypanych, a także niektórych oolongów i herbat ziołowych.


5. Zaparzanie własnej herbaty jest zdrowsze niż jej kupowanie


Ostatnio na sklepowych pułkach możemy znaleźć już przygotowane, butelkowane naturalne herbaty. Dostępne są one w podstawowych smakach, ale także aromatyzowane lub słodzone. Według jednego z przeprowadzonych badań, butelkowana herbata nie zawiera tylu przeciwutleniaczy, co ta przygotowana w domu. Producenci napojów często usuwają z herbaty wartościowe związki, takie jak polifenole, aby uczynić napój mniej gorzkim, a więc bardziej smakowitym, dla ogółu społeczeństwa. Niestety ten proces nie sprzyja zdrowiu. Polifenole są świetnymi przeciwutleniaczami, których spożycie pozwala zmniejszyć stres oksydacyjny w organizmie. To właśnie herbata jest głównym źródłem polifenoli w diecie Polaków, dlatego warto parzyć ją samodzielnie w domu.


6. Najlepiej przechowywać herbatę w nieprzezroczystej puszce


Herbata przechowywana w szczelnych pojemnikach, w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła, ciepła i wilgoci, pozwala na zachowanie jej świeżości i wartości odżywczych przez dłuższy czas. Związki zawarte w herbacie są wrażliwe na utlenianie, które zachodzi w momencie kiedy herbata nie jest szczelnie zamknięta lub jest wystawiona na nadmierne światło.


7. Zużyte torebki po herbacie mają wiele zastosowań


Nie warto wyrzucać zużytych torebek po zaparzonej herbacie. Wykorzystaj je ponownie, aby zaparzyć słabą herbatę do podlewania roślin. Taki napar posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne i pomoże zwalczać wszelkie infekcje Twoich roślin. Oprócz tego, wykorzystana herbata w torebkach doskonale sprawdza się do odtłuszczania brudnych garnków i patelni. Namocz naczynia w ciepłej wodzie z kilkoma torebkami herbaty i obserwuj, jak wcześniej przyklejony brud, zsuwa się z nich za jednym machnięciem gąbki.

Szybka wysyłka

zamówienia  dostarczamy w 3 dni

Darmowa dostawa

przy zamówieniach powyżej 99zł

dostawa kurierem gratis

691 777 887

masz pytanie zadzwoń!!!

30 dni na zwrot

zamówione produkty możesz zwrócić

do 30 dni od daty zakupu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.