Niezwykłość herbaty kwitnącej polega nie tylko na jej niesamowitym wyglądzie i smaku, ale również na bogatych właściwościach. Nic dziwnego, że doceniana jest od wieków, a tradycja jej parzenia sięga XIII wieku. Początkowo ręcznie zawijana herbata przeznaczona była tylko dla najbliższego otoczenia chińskiego cesarza, dziś dzięki lepszej dostępności, cieszyć może każdego z nas. Chcesz poznać w czym tkwi tajemnica parzenia herbaty kwitnącej? Koniecznie przeczytaj ten artykuł.
Kwitnąca herbata - kompozycja smakowa
Do stworzenia kwitnącej herbaty, używa się liści głównie herbaty zielonej lub białej. Cała kompozycja dopełniona jest elementami płatków kwiatów. Dzięki temu zachwyca delikatnym smakiem z lekko wyczuwalną nutą kwiatową. Żeby zrozumieć proces parzenia kwitnącej herbaty, musimy przyjrzeć się, jak powstają jej poszczególne składniki.
Zielona herbata zaraz po zerwaniu jest poddana procesowi suszenia. Dzięki temu, że pominięty został proces fermentacji, zachowuje ona swój delikatny smak oraz najcenniejsze składniki.
Herbata biała powstaje z młodych, jeszcze nierozwiniętych pąków. Po zwiędnięciu takie pączki przechodzą proces suszenia. Tak przygotowana herbata pozbawiona jest goryczki.
Dodatki kwiatów dobierane są tak, aby subtelnie podbić smak lub nadać naparowi działania leczniczego. Kwiaty lilii lub jaśminu idealnie dopełniają herbatę słodko-kwiatowymi nutami. Jeśli chcemy otrzymać napar, który dodatkowo wspomaga nasze zdrowie, wybierajmy takie kulki, które posiadają w swojej kompozycji chryzantemy, goździk lub kwiat globe amaranth.
Herbata kwitnąca - sposób parzenia
Delikatne składniki kwitnącej herbaty wymagają odpowiedniego procesu parzenia. Cały rytuał parzenia odbywa się odwrotnie, do tego, który stosujemy na co dzień w przypadku innych herbat. Żeby nacieszyć oko pięknie rozkwitająca herbatą z dodatkiem suszonych kwiatów, najpierw musimy wlać wodę do dzbanka, a następnie, kiedy odczekamy chwilę, wrzucamy wybraną kulkę herbaty. Jest to najlepszy moment, żeby zaobserwować, jak kulka herbaty stopniowo rozkwita, aby po pewnym czasie odkryć cały swój urok.
Woda podczas przelewania do dzbanka ma temperaturę około 90°C. Warto odczekać kilka chwil, do momentu, kiedy woda nabierze odpowiedniej temperatury. Optymalna temperatura parzenia dla liści zielonych i białych wynosi od 75° C do 85°C. Herbata kwitnąca w zależności od użytego kwiatu powinna być parzona mniej więcej od 3 do 7 minut od momentu rozkwitnięcia. Jeśli lubisz delikatniejsze herbaty to zaparzony napar wypij od razu, a , jeśli chcesz się cieszyć mocniejszym smakiem i aromatem, wówczas odczekaj chwilę dłużej. Jeśli wybieramy dodatek kwiatu chryzantemy lub goździka, odczekajmy dłuższą chwilę, żeby mogły uwolnić cały swój aromat. W przypadku ukrytych wewnątrz kwiatów jaśminu, idealnie jeśli odczekamy około 5 minut, po tym czasie możemy cieszyć gotową herbatą. Najkrócej, bo zaledwie 3 minuty, parzymy herbaty z dodatkiem kwiatu lotosu.
Prawidłowe parzenie - jako gwarancja aromatycznego naparu
Pamiętajmy, żeby przed parzeniem kwitnącej herbaty upewnić się, w jakiej temperaturze i jak długo powinna być parzona. Dzięki temu degustując przyrządzoną herbatę odkryjemy jej najlepsze smaki. Po całym rytuale parzenia, wreszcie nadchodzi czas na wyjątkową chwilę relaksu - przelej gotowy napój do filiżanki i rozkoszuj się jego aromatem. Wykwinty smakosz z łatwością rozpozna poszczególne nuty smakowe.
Kwitnąca herbata ma jeszcze jedną dodatkową zaletę - możesz zaparzyć ją kilkukrotnie. Te, które wykonane są z najwyższej jakości liści jak NIANLING nawet do sześciu razy! Jeśli nabierzesz ochoty na jeszcze jedną filiżankę naparu, to pamiętaj aby zmniejszyć ilość wody i odpowiednio wydłużyć czas parzenia.
Podobnie jak sama produkcja kwitnącej herbaty, tak proces parzenia to prawdziwe dzieło sztuki. Od dziś sami możemy brać udział w tej wyjątkowej chwili!
Szybka wysyłka
zamówienia dostarczamy w 3 dni
Darmowa dostawa
przy zamówieniach powyżej 99zł
dostawa kurierem gratis
691 777 887
masz pytanie zadzwoń!!!
30 dni na zwrot
zamówione produkty możesz zwrócić
do 30 dni od daty zakupu