Każdy łyk herbaty napełnia organizm korzystnymi dla zdrowia i samopoczucia związkami bioaktywnymi. Prawdziwa herbata zawiera unikalne rodzaje związków należących do grupy polifenoli, które trudno znaleźć gdzie indziej. Na przykład związek o ciężkiej nazwie, galusan epigallokatechiny, a o wiele prostszym skrócie, EGCG, występujący w zielonej herbacie pomaga wyciszyć się i skoncentrować. Czarna herbata zawiera teaflawiny, które pomagają regulować pracę komórek tłuszczowych. Spożywanie herbaty to pyszny sposób na wspieranie zdrowia - od oczyszczania organizmu z toksyn środowiskowych po ochronę przed chorobami.
Czym są polifenole?
Polifenole to aktywne biologicznie substancje chemiczne występujące w herbacie. Naukowcy zidentyfikowali ponad 8000 ich unikalnych odmian. Polifenole pomagają roślinom uzyskać jaskrawe kolory, które przyciągają owady zapylające, a jednocześnie chronią je przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Gorzki lub cierpki smak polifenoli odstrasza owady, które mogłyby próbować podgryzać ich owoce i liście. Ten naturalny system obronny jest korzystny również dla ludzi. Kiedy nasza dieta jest bogata w polifenole, żyjemy dłużej, a nasz układ odpornościowy jest w stanie sprawniej funkcjonować.
Polifenol czy antyoksydant?
Terminy te są czasem używane zamiennie, ale mają różne znaczenia. Wszystkie polifenole są antyoksydantami, ale nie odwrotnie.
Polifenole są chemicznie zdefiniowane przez posiadanie wielu jednostek fenolowych, które są rodzajem aromatycznego i kwaśnego związku. Wszystkie polifenole są przeciwutleniaczami. Antyoksydanty to wszelkie związki chemiczne, które mogą neutralizować szkodliwe wolne rodniki w organizmie. Do typowych antyoksydantów należą polifenole, witamina C, witamina E, beta-karoten i inne.
Antyoksydanty są ważne dla oczyszczania organizmu z toksyn. Zanieczyszczenia, oparzenia słoneczne, wysiłek fizyczny i inne czynniki stresogenne wytwarzają niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Mogą one uszkadzać komórki w organizmie, prowadzić do chorób i przyspieszać starzenie wszystkich komórek, zwłaszcza komórek skóry. Antyoksydanty pomagają, wykorzystując swoje wolne elektrony do neutralizacji wolnych rodników. Dzięki dużej ilości antyoksydantów nasz organizm może pokonać czynniki stresogenne oraz zachować dłużej dobre zdrowie i młodość.
Korzyści zdrowotne wynikające z polifenoli
Polifenole zostały przebadane pod kątem zapobiegania poważnym problemom zdrowotnym, takim jak:
● Zaburzenia neurologiczne
● Cukrzyca typu 2
● Nadciśnienie
● Astma/choroby układu oddechowego
● Choroby serca
● Nowotwory
Korzyści zdrowotne płynące ze spożycia polifenoli są ogromne. Oprócz tego, że pomagają one zapobiegać chorobom, mogą nawet wydłużyć nasze życie. Niektóre teorie sugerują, że "stres oksydacyjny" spowodowany toksynami środowiskowymi i odpadami wytwarzanymi przez nasze komórki może być odpowiedzialny za proces starzenia. Polifenole mogą zwalczać te toksyny dzięki swojemu działaniu antyoksydacyjnemu. Oznacza to, że dieta bogata w polifenole może spowolnić proces starzenia się i wspierać dłuższe życie.
Polifenole w herbacie
Dieta bogata w owoce i warzywa jest dobrym źródłem polifenoli. Owoce takie jak jagody i jabłka zawierają do 200-300 miligramów polifenoli na 100 gramów świeżej masy. Jednak w diecie Polaków głównym źródłem tych drogocennych związków jest herbata. Herbata jest optymalnym wyborem, ponieważ można pić kilka filiżanek dziennie. W jednej małej filiżance herbaty znajduje się około 100 miligramów polifenoli. Zawartość polifenoli w herbacie różni się w zależności od jej rodzaju. Szukaj herbat o największej zawartości polifenoli:
● Herbata zielona
● Matcha
● Herbata czarna
● Herbata Pu-erh
● Herbata purpurowa