Historia herbaty - wszystko, co musisz wiedzieć
Historia herbaty - wszystko, co musisz wiedzieć

Legenda o początkach picia herbaty

Najstarsze opracowania podają, iż herbata została odkryta w Chinach już w 2373 r. p.n.e. przez cesarza Shen Nonga, ojca rolnictwa i medycyny. Podróżował on po kraju w poszukiwaniu nowych roślin leczniczych. Pewnego dnia, źle się czując, postanowił odpocząć pod drzewem. Zachciało mu się pić i zagotował wodę, jak to było w zwyczaju. Przez przypadek kilka liści z drzewa wpadło do filiżanki cesarza. Mężczyzna mimo to wypił nieznany mu dotąd napar, uznając go za lekko gorzki, jednak o bardzo bogatym i ciekawym smaku. Natychmiast poczuł się lepiej po jego spożyciu.  W ten sposób herbata zyskała miano napoju o właściwościach leczniczych i stopniowo zaczęła zyskiwać na popularności.



Początki picia herbaty

W chińskich tekstach sprzed kilku stuleci pojawiają się wzmianki o napoju z gorzkich roślin, prawdopodobnie mowa o herbacie, który w tamtym okresie był zarezerwowany wyłącznie dla dworu cesarskiego. W drugim wieku naszej ery buddyjscy mnisi odkryli pobudzające właściwości herbaty i przyczynili się do zapoczątkowania jej uprawy i jej popularyzacji. Dopiero kilka wieków później herbata stała się napojem powszechnie dostępnym i popularnym. Sztuka przyrządzania i picia herbaty stała się prawdziwym rytuałem, a na ulicach zaczęły pojawiać się herbaciarnie, które w późniejszych latach zaczęły odgrywać kluczową rolę społeczną.

Renoma tego prestiżowego napoju stopniowo przenikała poza granice Chin. Z początkiem VII wieku herbata była już eksportowana do Tybetu, a w dalszej kolejności do Korei. Mniej więcej w tym samym czasie odkryła ten napój również Japonia, ale dopiero w XII wieku zwyczaj picia herbaty rozpowszechnił się i zyskał szerszą akceptację.

 

Herbata w Europie

Do Europy wieści o herbacie dotarły od misjonarzy powracających z Dalekiego Wschodu. Jako pierwsi, na początku XVII wieku, sprowadzili ją na nasz kontynent Holendrzy. Kilkadziesiąt lat później herbata rozprzestrzen się na całą Europę.

 

Postrzeganie herbaty w Europie

Herbata (ogólnie, nie tylko herbata kwitnąca) na początku postrzegana była jako jako egzotyczny napój/napar o leczniczych właściwościach. Jej odbiór był jednak różny w zależności od  krajów. Pochodziła z Dalekiego Wschodu i wpisywała się w  modne w XVIII wieku trendy związane z fascynacją przedmiotami ozdobnymi  pochodzeniu chińskiego lub inspirowanych kulturą tego kraju. Herbata przypadła do gustu przede wszystkim arystokracji, a także klasom uprzywilejowanym, a rytuał jej parzenia szybko stał się integralną częścią życia społecznego. W późniejszym czasie stała się eleganckim, wytwornym napojem dla wyższych sfer klasy średniej. Reszta społeczeństwa długo uważała herbatę za napój z jednej strony "pozerski" z drugiej zaś leczniczy, dlatego też rzadko po nią sięgano.
Małą popularnością cieszyła się w krajach kultury łacińskiej. Holendrzy i Niemcy przyjęli ją natychmiast. Brytyjczycy zapałali miłością do herbaty i szybko stali się narodem pijącym herbatę powszechnie. Następnie jej urokowi uległa Rosja, w której parzenie herbaty stało się niewątpliwą atrakcją rosyjskich domów.


Przez bardzo długi czas Europejczycy pili wyłącznie czarną herbatę, początkowo importowaną jedynie z Chin, a następnie z Indii i Cejlonu. Rozkoszowano się także różnymi herbatami aromatyzowanymi, z których najpopularniejszą była Earl Grey o smaku bergamotki i jaśminu. Wbrew orientalnej tradycji i ryzykując zmianę subtelnych smaków, dodawano do nich cukier i odrobinę mleka.

 

Pierwsze wzmianki o herbacie w Polsce

Najwcześniejsze wzmianki o herbacie w Polsce pochodzą z XVII wieku. Król Jan Kazimierz miał podobno zasięgnąć porady u swojej francuskiej żony Marii Ludwiki w sprawie parzenia i picia herbaty. O tym orientalnym napoju wspominał także w swojej twórczości poeta Wespazjan Kochowski. Na początku XVIII w. w różnych publikacjach  zwracano uwagę na wiele właściwości herbaty, w tym na efekt pobudzający - „pijący herbatę może czuwać przez kilka dni i nocy”.

Historia sztuki parzenia herbaty


Sztuka picia herbaty, związana z jej parzeniem oraz sposobami podawania, rozwijała się stopniowo w całej Europie. Początkowo za szczególnie atrakcyjne uchodziło picie jej w oryginalnych porcelanowych chińskich filiżankach, które przywożono na statkach wraz z herbatą. Następnie w Europie zaczęto wytwarzać serwisy do herbaty i coraz bardziej luksusowe akcesoria Mówi się nawet, że Ludwik XIV pijał herbatę w dzbanku z prawdziwego złota, co świadczy o tym jak luksusowym była ona naparem.

W drugiej połowie XIX wieku zaczęło pojawiać się coraz więcej nowych zwyczajów z nią związanych. Tradycja popołudniowej herbaty, wywodząca się z Wielkiej Brytanii, rozprzestrzeniła się na całą Europę, a herbaciarnie otwierano we wszystkich większych miastach. Były to miejsca, w których nawet kobiety mogły przebywać w tamtych czasach zupełnie swobodnie, w przeciwieństwie do kawiarni, które uważane były dla nich za niestosowne.

Szybka wysyłka

zamówienia  dostarczamy w 3 dni

Darmowa dostawa

przy zamówieniach powyżej 99zł

dostawa kurierem gratis

691 777 887

masz pytanie zadzwoń!!!

30 dni na zwrot

zamówione produkty możesz zwrócić

do 30 dni od daty zakupu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.