Jak prawidłowo parzyć herbatę?
To przecież całkiem oczywiste i wydaje się bardzo proste: nalej wodę, odczekaj i gotowe do picia. Jeżeli chodzi o herbatę z torebki, tym bardziej najprostszą i najtańszą, to faktycznie sposób parzenia może nie mieć większego znaczenia. Jeśli jednak zagłębić się w tajniki związane z parzeniem prawdziwej, jakościowej herbaty, nawet drobne szczegóły mogą mieć ogromne znaczenie, a taką niewątpliwie jest herbata kwitnąca. Niewielka ilość składników, sposób ich doboru a nawet obróbki, wszystko to może zadecydować o tym, czy filiżanka będzie odpowiednia dla królowej, czy też będzie to napar, który z trudem dokończysz.
Najpierw omówimy podstawy związane z pojęciem herbaty, a następnie wyjaśnimy, jak przyrządzać odpowiednie jej rodzaje. Dzięki tym wskazówkom Twój czas związany z parzeniem i piciem wszelkiego rodzaju herbat nabierze nowego znaczenia. Pozwoli odkryć nowe oblicze smaku i głębie aromatów.
Czym jest herbata?
Zacznijmy od tego, czym tak właściwie jest herbata. Liście herbaty występują w kilku rodzajach, które dzieli się ze względu na ich sposób wytwarzania:
- Herbata czarna
- Herbata zielona (w tym matcha)
- Herbata biała
- Herbata czerwona czyli pu erh
- Herbata Oolong czyli niebieska
- Herbata ziołowa i herbaty owocowe
Prawie wszystkie (ok 90%))herbat które pijemy, są mieszankami, a wiele z nich zawiera, oprócz suszonych liści, dodatkowo kwiaty, owoce, przyprawy lub inne aromaty. Warto pamiętać, aby zwracać uwagę że wszystkie z nich są w 100% naturalne. Wymienione składniki są ze sobą łączone w taki sposób, aby wydobyć i uzyskać ostateczny smak herbaty. Wszystkie wymienione rodzaje herbaty można przyrządzać w opisany sposób, stosując jedynie różne czasy parzenia. Jeśli na opakowaniu produktu nie podano inaczej, oto jak długo należy parzyć herbatę:
- Herbata zielona: zaparzymy przez jedną do dwóch minut.
- Herbata czarna: parzenie przez dwie do trzech minut.
- Herbata ziołowa, oolong i biała: zaparzać od trzech do pięciu minut.
Zapoznając się ze wszystkimi instrukcjami parzenia herbaty, należy pamiętać, że najsmaczniejszy kubek uzyskamy ze świeżej, czystej wody (świetnie sprawdza się źródlana lub filtrowana). Temperatura i czas parzenia są ważne, pod względem intensywności uzyskanego smaku. Te parametry należy brać pod uwagę, aby herbata nie była zbyt gorzka, zbyt słaba, zbyt intensywna ani nawet zbyt słodka.
Jak zaparzać herbatę – ze względu rodzaj opakowania?
Jak parzyć herbatę z torebki?
Zaczniemy od najłatwiejszego sposobu parzenia herbaty – herbaty w torebkach.
- Umieść torebkę z herbatą w filiżance lub kubku.
- Doprowadź świeżą, zimną wodę do wrzenia.
- Po zagotowaniu zalej torebkę z herbatą zagotowaną wodą
- Przykryj kubek małym talerzykiem i parzy zgodnie z podanym wyżej czasem, zależnie od gatunku herbaty.
- Wyjmij torebkę z herbatą z filiżanki bądź kubka
- W razie potrzeby można dodać: mleko, ulubiony dodatek słodzący (np. cukier, miód, agawę lub stewię) lub inny dodatek np: plasterek ulubionego cytrusa.
Jak parzyć herbatę liściastą?
Jeśli zdecydujesz się parzyć herbatę liściastą, będziesz potrzebować zaparzacza do herbaty. Może on znajdować się w bezpośrednio w czajniczku lub możesz kupić jednorazowe zaparzacze do herbaty, aby włożyć go do pojedynczej filiżanki.
- Napełnij zaparzacz odpowiednią ilością herbaty. Weź pod uwagę fakt na ile porcji potrzebujesz herbatę.
- Doprowadź świeżą, zimną wodę do wrzenia.
- Po zagotowaniu zalej zaparzacz wodą (lub włóż go bezpośrednio do wrzącej wody) i zaparzaj zgodnie z powyższymi wskazówkami dotyczącymi parzenia herbaty.
- Wyjmij zaparzacz z wody.
- W razie potrzeby uzupełnić mlekiem, ulubionym dodatkiem słodzącym (np. cukier, miód, agawę lub stewię) lub innym dodatkiem np: plasterek ulubionego cytrusa.
Pozwól herbacie lekko ostygnąć przed wypiciem
Brzmi to w dość oczywisty sposób, prawda? Ale nie chodzi tutaj tylko o samą temperaturę. Pozostaw herbatę do lekkiego ostygnięcia przed rozpoczęciem picia, aby posmakować jej subtelnych i delikatnych smaków. Ciepła, nie gorąca herbata, przenosi na język o wiele więcej aromatów niż gorący napar. I na pewno uchroni Cię to również przed poparzeniem.