Herbata, która od wieków cieszy się popularnością, jest prawie bezkaloryczna, pełna smaku i zaliczana do najzdrowszych napojów na całym świecie. Jak już nieraz wspominaliśmy, prawdziwa herbata pochodzi z tej samej rośliny - Camellia sinensis. Klasyfikacja herbaty zależy od sposobu przygotowania i przetwarzania liści tej rośliny. Wiele ludzi myli pojęcia w znaczeniu herbaty, uważając, że rodzaje herbat pochodzą z różnych gatunków roślin. Może wynikać to z faktu, że w dzisiejszych czasach dużą popularnością cieszą się nie tylko te tradycyjne herbaty, ale także napary z innych roślin czy kwitnąca herbata. Istnieje szeroka gama napojów ziołowych, z liści kwiatów, ziaren, a nawet grzybów. Oto kilka najciekawszych z nich.
1. Herbata z karczocha
Napar z karczocha należy z pewnością do mało znanych napojów? Nie chodzi w niej o samo warzywo. W herbacie wykorzystuje się suszone liście, korzenie i łodygi karczocha, a po zalaniu wrzątkiem uzyskuje się herbatę o ziemistym i lekko gorzkawym smaku. Na temat herbaty z karczocha można spotkać wiele twierdzeń i ciekawostek związanych z jej właściwościami zdrowotnymi, ale tak naprawdę dostępnych jest bardzo niewiele badań na temat tego napoju. W związku z tym wszelkie opinie dotyczące zdrowia należy traktować z dużą dozą ostrożności. Dla miłośników herbaty, którzy lubią testować nowe gatunki, jest ona warta uwagi..
2. Herbata jęczmienna
Herbata jęczmienna cieszy się największą popularnością w Azji Wschodniej. W Japonii nosi nazwę "mugicha", a Koreańczycy nazywają ją "boricha"; wiele lokalnych rodzin pije ją codziennie. Napój ten powstaje w wyniku opiekania jęczmienia, a następnie gotowania go przez około 20 minut. Tradycyjnie podaje się go na zimno z lodem, jest on szczególnie popularny jako napój letni, a wiele osób pije go jak wodę. Herbata ta cieszy się ostatnio coraz większą popularnością na całym świecie i można ją łatwo znaleźć w internecie lub w stacjonarnych sklepach specjalistycznych. Ponieważ jest napar zbożowy z palonego jęczmienia, nie jest to "prawdziwa" herbata. Bardzo ciekawy jest jej smak:orzechowy dymny i lekko gorzki. .
3. Herbata z brązowego ryżu
Herbata z brązowego ryżu pochodzi z Korei i jest przygotowywana poprzez parzenie we wrzącej wodzie torebek z prażonymi ziarnami brązowego ryżu. Istnieją również różne rodzaje kombinacji herbaty zielonej i herbaty z brązowego ryżu. Jest to napar o stosunkowo wysokiej wartości odżywczej z uwagi na składniki mineralne występujące w brązowym ryżu. Herbata ta cieszy się popularnością również w Japonii i jest stosunkowo łatwo dostępna na całym świecie. W smaku herbata jest ziemista i przypomina prażony ryż. Zarówno wygląd, jak i smak herbaty są stosunkowo zwyczajne, ale jej picie jest przyjemne i orzeźwiające.
4. Herbata Chaga
Czy próbowałeś kiedyś herbaty z grzybów? Jeśli nie, to może warto zainteresować się herbatą z grzybów Chaga. Ten szczególny napój pochodzi z Syberii, ale grzyb Chaga występuje również w północnej i wschodniej części Europy oraz Azji. Grzyby Chaga są rodzajem grzybów rosnących na brzozie, a robienie z nich herbaty polega po prostu na gotowaniu kawałka suszonego grzyba w wodzie. Herbata nie smakuje tak, jak można by się spodziewać po herbacie z grzybów. W rzeczywistości ma ona lekko gorzkawy smak i nie da się w niej wyczuć grzybowego aromatu. Na Syberii jest ona powszechnie spożywana codziennie, a ludzie wierzą, że ma ważne właściwości zdrowotne i przedłuża życie. Niektóre badania sugerują, że ekstrakt z herbaty Chaga ma właściwości antynowotworowe i może hamować oksydacyjne uszkodzenia DNA.
5. Herbata chai
Chai to połączenie czarnej herbaty, parującego mleka oraz różnych aromatycznych indyjskich ziół i przypraw. Do dodatków należą m.in.:cynamon, kardamon, goździki i imbir. W zależności od rodzaju herbaty i użytych przypraw smak herbaty chai może się znacznie różnić. Na ogół jednak jest on kremowy, lekko pikantny i rozgrzewający. W zależności od tego gdzie się ją pije, właściwości zdrowotne herbaty chai mogą być różne. Podczas gdy w tradycyjnym styl przygotowana chai tea jest stosunkowo zdrowa, niektóre z napojów, które możemy znaleźć dziś w kawiarniach na całym świecie, są przygotowywane bardziej jak desery. Na przykład w sieciach Starbucks jest ona doprawiana sporą ilością cukru. Herbata chai przynosi wiele korzyści, podobnie jak czarna herbata. Dodatkowym atutem jest wysoka zawartość polifenoli w przyprawach.
6. Herbata z hibiskusa
Inaczej znana jako Agua De Jamaica. Produkowana jest z suszonych kwiatów hibiskusa. Jej ciemna, krwistoczerwona barwa, przypomina kolor płatków tej rośliny. Herbata hibiskusowa ma cierpki smak i kwiatowy zapach. Jedną z przyczyn kwaśnego smaku jest wysoka zawartość kwasów organicznych w hibiskusie. Herbata zawiera między innymi kwas jabłkowy, winowy, cytrynowy i askorbinowy. Pozytywnym aspektem jest fakt, że badania wydają się wykazywać trwałe korzyści płynące z picia herbaty z hibiskusa w odniesieniu do ciśnienia krwi. W kilku przeglądach badań potwierdzono, że herbata ta obniża rozkurczowe i skurczowe ciśnienie krwi u osób z nadciśnieniem tętniczym.
7. Herbata matcha
Matcha to rodzaj najwyższej jakości japońskiej zielonej herbaty. Do produkcji tego napoju zbiera się liście herbaty uprawianej w cieniu, a następnie starannie rozdrabnia się je na drobny proszek. Matcha jest popularna w Japonii, gdzie ludzie piją ją w czystej postaci. Napój ten ma mocny, gorzki i trawiasty smak. Jednak reszta światamiesza ją często z dużą ilością cukru i parującego mleka, aby przygotować zieloną herbatę matcha latte. W tym wariancie ma ona słodki i mleczny smak. O ile czysta matcha ma udowodnione prozdrowotne działanie na organizm, to picie jej w formie latte nie przynosi znaczących efektów.