Podstawowe rodzaje herbaty to herbata czarna, zielona, biała, oolong,oraz napary ziołowe i owocowe oraz herbata kwitnąca. Dla osób, które dopiero poznają herbatę, mnogość rodzajów i odmian herbaty może być myląca i przytłaczająca. Zacznijmy od tego jaka jest różnica między herbatą czarną a zieloną?
Herbata z rośliny Camellia Sinensis
Wszystkie rodzaje "prawdziwej" herbaty pochodzą właściwie z tej samej rośliny. Nazwa botaniczna krzewu herbacianego to camellia sinensis. Roślina ta pochodzi sprzed tysięcy lat z południowych Chin i od setek lat jest uprawiana i spożywana. Camellia sinensis ma dwie główne odmiany: rosnąca głównie w Chinach oraz innych krajach Azji Wschodniej - odmiana camellia sinensis var. sinensis - o łagodniejszym i delikatniejszym charakterze oraz rosnąca głównie w Indiach - odmiana camellia sinensis var. assamica - o mocniejszym i bardziej zdecydowanym charakterze.
Z krzewu herbacianego camellia sinensis produkuje się herbatę: czarną, zieloną, białą czy oolong. Każda z tych herbat uzyskuje swoje niepowtarzalne właściwości dzięki różnym metodom zbioru i przetwarzania. Niektóre herbaty są gotowane na parze, inne wypalane na patelni - np. niektóre gatunki zielonych herbat. Niektórym pozwala się na utlenianie - dzieje się tak w przypadku herbaty czarnej, a niektórym z kolei nie. Część liści herbaty jest ręcznie formowana w ciasno zwinięte kulki, podczas gdy inne są grubo siekane lub pozostawiane do wyschnięcia na powietrzu w naturalnym kształcie - w zależności od producenta. Jedne rodzaje herbaty zbierane są w pierwszych tygodniach sezonu wiosennego - młode pędy zielonej herbaty, inne zaś latem i jesienią - w przypadku czarnej czy czerwonej.
Najpopularniejsze rodzaje herbat
Herbata czarna
Większość osób zna przede wszystkim herbatę czarną. Mają one stosunkowo wysoką zawartość kofeiny – co prawda jest jej o połowę mniej niż w filiżance kawy, ale nadal całkiem sporo. Mają ciemny, miedziany kolor i zazwyczaj mocniejszy, bardziej zdecydowany smak, do odróżnia je od innych rodzajów herbaty. Aby wyprodukować czarną herbatę, zebrane liście herbaty muszą zwiędnąć, a następnie są one lekko zmiażdżone. W dalszej kolejności są w pełni utleniane, co nadaje im brązowo-czarny kolor.
Herbata zielona
Herbata zielona to kolejny rodzaj herbaty wytwarzanej z rośliny camellia sinensis. Herbaty zielone często mają jasno zielony lub żółty kolor, a ich smak jest zdecydowanie lżejszy i delikatniejszy. Zawierają o połowę mniej kofeiny niż herbata czarna (czyli około jednej czwartej tego, co filiżanka kawy). Zielona herbata jest zbierana, a następnie natychmiast parzona lub podgrzewana, aby zatrzymać proces utleniania. Zatrzymanie procesu utleniania wkrótce po zbiorach nadaje liściom zielonej herbaty jej jasnozielony kolor i lekki, roślinny smak. Liście herbaty są następnie zwijane lub prasowane do ostatecznego kształtu i suszone.
Herbata biała
Biała herbata to delikatna, minimalnie przetworzona herbata, bardzo poszukiwana przez koneserów i lubiana zarówno przez ekspertów, jak i nowicjuszy. Biała herbata ma bardzo łagodny smak z rześkim, czystym wykończeniem. Biała herbata ma zwykle bardzo niską zawartość kofeiny. Jest poddawana minimalnej obróbce przed wysuszeniem i zapakowaniem. W niektórych przypadkach, jak w przypadku herbat Silver Tip i Silver Needle, biała herbata jest zbierana z pierwszych wierzchołków i pąków krzewu herbacianego, zanim otworzą się one w postaci pełnych liści. Inne herbaty białe, takie jak White Peony, są zbierane po rozwinięciu się i wzroście liści. W obu przypadkach biała herbata ulega minimalnemu utlenianiu.
Herbata Oolong
Oolong jest herbatą częściowo utlenioną, co plasuje ją gdzieś pomiędzy herbatą czarną, a zieloną pod względem stopnia utlenienia. Stopień utlenienia herbat oolong może wynosić od 10 do 80%. Herbata może mieć kolor od jasnożółtego do intensywnie bursztynowego. Wiele herbat oolong może być wielokrotnie zalewanych, a każda kolejna filiżanka zawiera subtelne różnice i niuanse smakowe. Wiele rodzajów herbat oolong, takich jak Milk Oolong, pochodzi ze specjalnych odmian krzewu herbacianego uprawianych przez wiele lat w celu nadania herbacie niepowtarzalnego smaku. Herbaty oolong są zbierane, więdną, a następnie poddawane są jedynie częściowemu utlenianiu.