Najpopularniejsze gatunki herbat
Najpopularniejsze gatunki herbat


Podstawowe rodzaje herbaty to herbata czarna, zielona, biała, oolong,oraz napary ziołowe i owocowe oraz herbata kwitnąca. Dla osób, które dopiero poznają herbatę, mnogość rodzajów i odmian herbaty może być myląca i przytłaczająca. Zacznijmy od tego jaka jest różnica między herbatą czarną a zieloną?

Herbata z rośliny Camellia Sinensis

Wszystkie rodzaje "prawdziwej" herbaty pochodzą właściwie z tej samej rośliny. Nazwa botaniczna krzewu herbacianego to camellia sinensis. Roślina ta pochodzi sprzed tysięcy lat z południowych Chin i od setek lat jest uprawiana i spożywana. Camellia sinensis ma dwie główne odmiany: rosnąca głównie w Chinach oraz innych krajach Azji Wschodniej - odmiana camellia sinensis var. sinensis - o łagodniejszym i delikatniejszym charakterze oraz rosnąca głównie w Indiach - odmiana camellia sinensis var. assamica - o mocniejszym i bardziej zdecydowanym charakterze.

Z krzewu herbacianego camellia sinensis produkuje się herbatę: czarną, zieloną, białą czy oolong. Każda z tych herbat uzyskuje swoje niepowtarzalne właściwości dzięki różnym metodom zbioru i przetwarzania. Niektóre herbaty są gotowane na parze, inne wypalane na patelni - np. niektóre gatunki zielonych herbat. Niektórym pozwala się na utlenianie - dzieje się tak w przypadku herbaty czarnej, a niektórym z kolei nie. Część liści herbaty jest ręcznie formowana w ciasno zwinięte kulki, podczas gdy inne są grubo siekane lub pozostawiane do wyschnięcia na powietrzu w naturalnym kształcie - w zależności od producenta. Jedne rodzaje herbaty zbierane są w pierwszych tygodniach sezonu wiosennego - młode pędy zielonej herbaty, inne zaś latem i jesienią - w przypadku czarnej czy czerwonej.
Najpopularniejsze rodzaje herbat

Herbata czarna

Większość osób zna przede wszystkim herbatę czarną. Mają one stosunkowo wysoką zawartość kofeiny – co prawda jest jej o połowę mniej niż w filiżance kawy, ale nadal całkiem sporo. Mają ciemny, miedziany kolor i zazwyczaj mocniejszy, bardziej zdecydowany smak, do odróżnia je od innych rodzajów herbaty. Aby wyprodukować czarną herbatę, zebrane  liście herbaty muszą zwiędnąć, a następnie są one lekko zmiażdżone. W dalszej kolejności są w pełni utleniane, co nadaje im brązowo-czarny kolor.

 

Herbata zielona

Herbata zielona to kolejny rodzaj herbaty wytwarzanej z rośliny camellia sinensis. Herbaty zielone często mają jasno zielony lub żółty kolor, a ich smak jest zdecydowanie lżejszy i delikatniejszy. Zawierają o połowę mniej kofeiny niż herbata czarna (czyli około jednej czwartej tego, co filiżanka kawy). Zielona herbata jest zbierana, a następnie natychmiast parzona lub podgrzewana, aby zatrzymać proces utleniania. Zatrzymanie procesu utleniania wkrótce po zbiorach nadaje liściom zielonej herbaty jej jasnozielony kolor i lekki, roślinny smak. Liście herbaty są następnie zwijane lub prasowane do ostatecznego kształtu i suszone.

 

Herbata biała

Biała herbata to delikatna, minimalnie przetworzona herbata, bardzo poszukiwana przez koneserów i lubiana zarówno przez ekspertów, jak i nowicjuszy. Biała herbata ma bardzo łagodny smak z rześkim, czystym wykończeniem. Biała herbata ma zwykle bardzo niską zawartość kofeiny. Jest poddawana minimalnej obróbce przed wysuszeniem i zapakowaniem. W niektórych przypadkach, jak w przypadku herbat Silver Tip i Silver Needle, biała herbata jest zbierana z pierwszych wierzchołków i pąków krzewu herbacianego, zanim otworzą się one w postaci pełnych liści. Inne herbaty białe, takie jak White Peony, są zbierane po rozwinięciu się i wzroście liści. W obu przypadkach biała herbata ulega minimalnemu utlenianiu.

 

Herbata Oolong

Oolong jest herbatą częściowo utlenioną, co plasuje ją gdzieś pomiędzy herbatą czarną, a zieloną pod względem stopnia utlenienia. Stopień utlenienia herbat oolong może wynosić od 10 do 80%. Herbata może mieć kolor od jasnożółtego do intensywnie bursztynowego. Wiele herbat oolong może być wielokrotnie zalewanych, a każda kolejna filiżanka zawiera subtelne różnice i niuanse smakowe. Wiele rodzajów herbat oolong, takich jak Milk Oolong, pochodzi ze specjalnych odmian krzewu herbacianego uprawianych przez wiele lat w celu nadania herbacie niepowtarzalnego smaku. Herbaty oolong są zbierane, więdną, a następnie poddawane są jedynie częściowemu utlenianiu.


Szybka wysyłka

zamówienia  dostarczamy w 3 dni

Darmowa dostawa

przy zamówieniach powyżej 99zł

dostawa kurierem gratis

691 777 887

masz pytanie zadzwoń!!!

30 dni na zwrot

zamówione produkty możesz zwrócić

do 30 dni od daty zakupu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.