Właściwości prozdrowotne herbaty
Właściwości prozdrowotne herbaty

Zielona herbata


Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów spożywanych na świecie. Herbata z rośliny Camellia sinensis jest spożywana w różnych częściach świata jako herbata zielona, białą, czarna lub herbata oolong. Jednak spośród wszystkich tych najbardziej znaczący wpływ na zdrowie człowieka zaobserwowano przy spożywaniu zielonej herbaty. Pierwsza zielona herbata została wyeksportowana z Indii do Japonii w XVII wieku. Szacuje się, że każdego roku na całym świecie produkuje się około 2,5 miliona ton liści herbaty, z czego 20% to zielona herbata, spożywana głównie w Azji, niektórych częściach Afryki Północnej, Stanach Zjednoczonych i Europie.

 

Herbata, a zdrowie


Związek między spożyciem herbaty, zwłaszcza zielonej herbaty, a zdrowiem człowieka jest od dawna doceniany. Herbata zielona i herbata czarna, herbata kwitnąca są przetwarzane w różny sposób podczas produkcji. Aby wyprodukować zieloną herbatę, świeżo zebrane liście są natychmiast gotowane na parze, aby zapobiec fermentacji, dając suchy, stabilny produkt. Ten proces parowania niszczy enzymy odpowiedzialne za rozkład kolorowych pigmentów w liściach i pozwala herbacie zachować zielony kolor podczas kolejnych procesów wałkowania i suszenia. Procesy te pozwalają zachować naturalne polifenole  oraz ich właściwości prozdrowote. Ponieważ zielona herbata jest fermentowana do Oolong, a następnie do czarnej herbaty, związki polifenolowe (katechiny) w zielonej herbacie ulegają dimeryzacji, tworząc różne teaflawiny, tak że te herbaty mogą mieć różne aktywności biologiczne.

 

Co znajduje się w herbacie?


Skład chemiczny herbaty jest bardziej złożony niż mogłoby się spodziewać. W herbacie znajdziemy:

  • około 15-20 % suchej masy - białka, których enzymy stanowią ważną frakcję,
  • około 1-4% % suchej masy - walina, leucyna,  tryptofan, glicyna, seryna, kwas asparaginowy, treonina,
  • arginina, lizyna, teanina, kwas glutaminowy oraz tyrozyna - wszystkie te związki należą do grupy aminokwasów.
  • około 5-7% suchej masy - glukoza, fruktoza, sacharoza, celuloza oraz pektyny - węglowodany
  • około 5% suchej masy - minerały i pierwiastki śladowe
    oraz w mniejszych ilościach.
  • lipidów (kwas linolowy i α-linolenowy),
  • steroli (stigmasterol),
  • witamin (B, C, E),
  • zasad ksantynowych (kofeina, teofilina),
  • barwników (chlorofil, karotenoidy)
  • związków lotnych (aldehydy, alkohole estry, laktony, węglowodory).
  • Pozostały % to roślinne włókna, błonnik i fitozwiązki, którym zawdzięczamy smak herbaty.

    Ze względu na duże znaczenie obecności minerałów w herbacie, wiele badań określiło ich poziomy w liściach herbaty i ich naparach. Świeże liście zawierają średnio 3-4% alkaloidów znanych jako metyloksantyny, takich jak kofeina, teobromina i teofilina. Ponadto obecne są kwasy fenolowe, takie jak kwas galusowy i charakterystyczny aminokwas, taki jak teanina.

    Pod względem chemicznym, dla kogoś kto nie jest specjalistą, skład herbaty po tak szczegółowym przeanalizowaniu może wydawać się skomplikowany. Jednak warto skupić się przede wszystkim na właściwościach prozdrowotnych jakie daje nam regularne spożywanie herbaty.

Właściwości prozdrowotne herbaty


Herbata, obok wody, jest najtańszym napojem spożywanym przez ludzi na całym świecie. Współczesne badania medyczne dostarczają naukowej podstawy tego przekonania. Dowody potwierdzające korzyści zdrowotne wynikające z picia herbaty stają się coraz silniejsze z każdą nową publikacją w literaturze naukowej.

Roślina herbaciana Camellia sinensis jest uprawiana od tysięcy lat, a jej liście wykorzystywano do celów leczniczych. Pojawiły się nawet zachęcające dane pokazujące wspomagające działanie zielonej herbaty w terapii nowotworów. Wykazano również, że spożywanie herbaty jest przydatne w zapobieganiu wielu wyniszczającym chorobom człowieka, które obejmują utrzymanie zdrowia sercowo-naczyniowego i metabolicznego. Badania sugerują, że związki polifenolowe obecne w zielonej i czarnej herbacie mają korzystny wpływ na zapobieganie chorobom układu krążenia, zwłaszcza miażdżycy i chorobie wieńcowej serca. Ponadto herbata posiada działanie przeciwstarzeniowe, przeciwcukrzycowe i wiele innych korzystnych dla zdrowia. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że katechiny i teaflawiny, które należą do głównych związków polifenolowych, są odpowiedzialne za większość fizjologicznych efektów herbaty.

Szybka wysyłka

zamówienia  dostarczamy w 3 dni

Darmowa dostawa

przy zamówieniach powyżej 99zł

dostawa kurierem gratis

691 777 887

masz pytanie zadzwoń!!!

30 dni na zwrot

zamówione produkty możesz zwrócić

do 30 dni od daty zakupu

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.